Ritueel Twaalf Wereldreligies, 2014

In samenwerking met vele anderen heeft Frouk Riemersma het Ritueel Twaalf Wereldreligies ontwikkeld. Dit ritueel heeft vorm gekregen op 13 april, 10 mei en 19 juni 2014.

Het videoverslag van het ritueel kun je vinden via de volgende link:

https://youtu.be/RmVSQy5v_is

https://www.youtube.com/watch?v=m9d4IgtoqFA&feature=youtu.be

Op 13 april, 10 mei en 19 juni 2014 is een steeds wisselende groep mensen bijeen gekomen om de diepe essentie van de religies te ervaren in een hedendaags ritueel. Een ritueel waarbij eenieder de schoonheid en kracht kan ervaren van deze prachtige, religieuze vormen. Maar waarbij men deze vormen ook kan overstijgen en bijeen kan komen om elkaar de hand te geven en te ontmoeten vanuit het hart.

 

De representanten van de religies zijn afkomstig uit het Christendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeisme, Jodendom, Bahai, Confusianisme, Taoisme, Sikhisme, Zoroastrisme, Jainisme en de Natuurreligie.

De representanten nemen plaats op de twaalf geschilderde doeken die bij elkaar komen in een punt. Samen vormen ze een cirkel van negen meter doorsnede. Ieder doek draagt het symbool van de desbetreffene religie. Het publiek loopt rond het geheel, terwijl de representanten hun diepste loflied, gebed of mantra voor het Onnoembare reciteren. Men ervaart de klank en kleurschaal die mensen tot broeders en zusters met elkaar verbindt.

Tijdens de derde en laatste bijeenkomst in Duitsland zijn tijdens een grote Despacho de geschilderde doeken geofferd. Een ceremonie vanuit de Andestradie, waarin de vorm door middel van het vuur transformeert in Heilige rook en zich verbindt met alle krachten in het universum. Dit heeft plaats gevonden op 9 juni, 2e Pinksterdag. De dag die vanuit de Christelijke traditie bekend staat als de dag waarop de uitstorting van de Heilige Geest plaats vindt en men 'in tongen spreekt'. Iedereen verstaat elkaar.

De doeken zijn geschilderd door Frouk Riemersma 2013/2014